Δελτίο Τύπου για τον Κανονισμό 2018/302 “Geo – Blocking”

Από 3/12/2018 τίθεται σε εφαρμογή ο Κανονισμός 2018/302, για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και άλλων μορφών διακριτικής μεταχείρισης με βάση την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης των πελατών εντός της εσωτερικής αγοράς. Διαβάστε το πλήρες δελτίο τύπου εδώ.
 

Έρευνα τιμών για “BLACK FRIDAY”

Με αφορμή την εμπορική προωθητική δράση που είναι γνωστή ως “BLACK FRIDAY” και προκειμένου να αποφευχθούν παραπλανητικά φαινόμενα, αφενός, και αφετέρου να βοηθηθούν οι καταναλωτές στον προγραμματισμό τους, το Τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου κ’ Προστασίας Καταναλωτή διεξήγαγε έρευνα τιμών σε δείγμα προϊόντων τεχνολογίας. Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου.
 

Κοινή Υπουργική Απόφαση 108544/15.10.2018

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 4914/2.11.2018 η με αριθμ. 108544/15.10.2018 Κ.Υ.Α με την οποία τροποποιήθηκε η παρ. 1 του άρθρου 5 της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμ. Ζ1-699/2010 (Β’ 917) των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

 

17η Οκτωβρίου-Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας.

Δελτίο τύπου σχετικά με την εκστρατεία που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενημέρωση των πολιτών στην Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία και Πορτογαλία για την εξοικονόμηση ενέργειας, με αφορμή τη 17η Οκτωβρίου-Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας. Διαβάστε το πλήρες δελτίο τύπου εδώ.
 

Πίνακας επιδόσεων των καταναλωτικών αγορών για το 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε  τον πίνακα επιδόσεων των καταναλωτικών αγορών για το 2018, που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές της ΕΕ βαθμολογούν τις επιδόσεις 40 τομέων αγαθών και υπηρεσιών.

Bασικές διαπιστώσεις του πίνακα επιδόσεων των καταναλωτικών αγορών για το 2018.
 • Σε σύγκριση με το 2016 η βελτίωση ήταν μικρή, αν και η πορεία παραμένει θετική από το 2010.
 • Οι αγορές στη Δυτική Ευρώπη εξακολουθούν να λειτουργούν καλύτερα για τους καταναλωτές, ενώ, κατά μέσο όρο, οι μεγαλύτερες βελτιώσεις των επιδόσεων καταγράφηκαν και πάλι εφέτος στην Ανατολική Ευρώπη. 
 • Οι υπηρεσίες διαδικτύου και οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας εξακολουθούν να είναι οι πλέον προβληματικές για τους καταναλωτές.
 • Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι ο τομέας στον οποίο οι καταναλωτές υφίστανται μεγαλύτερη βλάβη (οικονομική ζημία ή απώλεια χρόνου) σε περίπτωση προβλημάτων.
 • Τα ακίνητα και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. 
Διαβάστε το πλήρες δελτίο τύπου.

Περισσότερες πληροφορίες:
Πλήρες κείμενο του Πίνακα επιδόσεων.
Ενημερωτικό δελτίο με τα αποτελέσματα ανά κράτος.
 

Σε ισχύ το 2ο στάδιο ρυθμίσεων του Κανονισμού για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Από 1η Οκτωβρίου 2018, τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο στάδιο των ρυθμίσεων που προβλέπονται στον Κανονισμό Γενικών Αδειών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο οποίος είχε δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Ο Κανονισμός καθορίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών σε τηλεφωνία και Διαδίκτυο. 
 
Οι σημαντικότερες υποχρεώσεις που επιβάλλονται με το δεύτερο στάδιο ρυθμίσεων, μεταξύ άλλων, συνοψίζονται στα ακόλουθα θέματα:
 • Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τους συμβατικούς όρους.
 • Μεγαλύτερη προθεσμία για καταγγελία σύμβασης.
 • Ενημέρωση για υπέρβαση ορίου κατανάλωσης προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας.
 • Αυτόματη πίστωση λογαριασμού για βλάβες.
 • Δωρεάν γραμμή εξυπηρέτησης βλαβών από οποιοδήποτε δίκτυο.
 • Μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο υποβολής καταγγελίας σύμβασης.
 • Απαγόρευση επιβολής τέλους διακοπής/ανανέωσης σύμβασης.
Διαβάστε αναλυτικά τις νέες ρυθμίσεις στο σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΤΤ.
 

Δελτίο τύπου-«Νέα συμφωνία για τους καταναλωτές»-Εθνικοί Διάλογοι

H Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα, διοργάνωσαν την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, 17778–Ταύρος/Αθήνα) εκδήλωση για τη «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές» ( «Νew deal for consumers» ).

Η «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές» αποτελεί ένα νέο πακέτο ευρωπαϊκών Οδηγιών, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  που συμπληρώνονται από μια δέσμη μη νομοθετικών δράσεων... Διάβασε το πλήρες δελτίο τύπου εδώ.

 

Έρευνα για τις τρέχουσες τιμές σχολικών ειδών - όροι διάθεσης ειδών σχολικών κυλικείων

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Δ/νση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, διεξήγαγε έρευνα μέσω διαδικτύου με αντικείμενο την καταγραφή των τιμών για βασικά σχολικά είδη. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από 3/9 έως 13/9/2018, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών, που διέθεταν τα προϊόντα τους και μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους.  Για τα στοιχεία της έρευνας διάβασε περισσότερα εδώ

 

Ανακοίνωση για την Εκδήλωση του Εθνικού Διαλόγου για τη «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές»

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 13:00 έως 16:00, θα λάβει χώρα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, 17778–Ταύρος/Αθήνα) εκδήλωση για τη «Νέα Συμφωνία για τους καταναλωτές», η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Στόχος της εκδήλωσης είναι να εξηγήσει η ΕΕ στους ενδιαφερόμενους και στους πολίτες τι κάνει γι' αυτούς ως καταναλωτές και να ακούσει τις απόψεις τους για το πώς η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανησυχίες τους. (Διάβασε περισσότερα εδώ)

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά.
Είναι χωρίς κόστος και ανοιχτή στο κοινό.
Θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά, ενώ το σχετικό βίντεο θα κυκλοφορήσει στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες παρακαλούμε εγγραφείτε το συντομότερο δυνατό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση e-mail είναι προστατευμένη από spambots. Για να τη δείτε θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη JavaScript , Αυτή η διεύθυνση e-mail είναι προστατευμένη από spambots. Για να τη δείτε θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη JavaScript ή τηλεφωνικά στο 213 1514254/437

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τον Εθνικό διάλογο πατήστε εδώ
 
 

Μήπως ξοδεύεις πολλά στο ρεύμα; Εξοικονόμησε για σενα!

Ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξοικονόμηση Ενέργειας

Στο πλαίσιο της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξοικονόμηση ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Δελτίο Τύπου με αφορμή την αυξημένη ζήτηση για ρεύμα κατά τις μέρες του καύσωνα. Δείτε το σχετικό Infographic.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.energysavingsteam.eu

 
Σελίδα 1 από 13
 • Δελτία Τύπου
 • Πρόσφατα Άρθρα
 • Δημοφιλή
 • Νέα - Εκδηλώσεις
 ekstrateiaΕκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών
 passenger rightsΕκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των επιβατών
 10 better 10 Πρωτοβουλίες για την καλύτερη προστασία 500 εκατομμυρίων καταναλωτών
ECONSUMER  Econsumer.gov: η διεθνής διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής παραπόνων από καταναλωτές!
 
    
 ΚΥΛΙΚΕΙΟ Διάβασε εδώ τα επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα στα σχολικά κυλικεία – καντίνες
consumer classroom  Consumer Classroom: Οι καταναλωτές στα θρανία!